Jump to Navigation

Aktualny wykaz specjalizacji


Wykaz specjalizacji obowiązujących zgodnie z Instrukcją Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w sprawie działań IJHAR-S w zakresie przeprowadzania egzaminów na rzeczoznawców i nadzorowania ich działalności.

Lp.

Nazwa specjalizacji

1.

Mięso i jego przetwory

2.

Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP

3.

Klasyfikacja tusz wołowych w systemie EUROP

3a

Klasyfikacja tusz owczych w systemie EUROP

4.

Drób i jego przetwory

4a

Jaja i ich przetwory

5.

Gęś owsiana

6.

Dziczyzna i jej przetwory

7.

Ryby i ich przetwory  

8.

Mleko i jego przetwory

9.

Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i ich przetwory

10.

Nasiona roślin oleistych

11.

Oleje i tłuszcze roślinne

11a

Tłuszcze zwierzęce

12.

Buraki cukrowe i ich przetwory

13.

Owoce i warzywa świeże

14.

Owoce i warzywa przetworzone

15.

Kwiaty cięte i doniczkowe

16.

Koncentraty spożywcze 

16a

Miód i inne produkty pszczele

16b

Ziarno kakaowe i jego przetwory

17.

Zioła i przyprawy

18.

Piwo i surowce browarnicze

19.

Wyroby winiarskie

20.

Kawa i herbata

21.

Chmiel i produkty chmielowe

22.

Produkty przemysłu ziemniaczanego

23.

Napoje spirytusowe

24.

Napoje bezalkoholowe

25.

Wyroby garmażeryjne

26.

Wyroby piekarskie

27.

Wyroby ciastkarskie

28.

Wyroby cukiernicze

29.

Dodatki spożywcze



by Dr. Radut.